Geek Zwetsloot_DSC_0252.jpg
24011402.JPG
zeeuwseknoop 2018 Kitty.jpg
21051402.JPG
15011402.JPG
anne 2019.JPG

Over Kitty

Kitty van Pel, docente mandala- en intuïtief tekenen

Sinds 2001 ben ik docente mandala tekenen. Al vanaf het begin geef ik mijn cursussen en workshops in De Tekenpraktijk in Heemstede. Sinds 1 november 2019 is de Tekenpraktijk verhuisd naar Vogelenzang.

 

Het fijne van mandala's vind ik het werken met kleur, en het mengen van de kleuren. Zonder dat je het door hebt, krijg je inzichten over jezelf - die je op een andere manier niet had kunnen krijgen. Gewoon door jezelf de vraag te stellen: wat betekent die vorm of die kleur voor mij, wat doet het met mij?

Ik teken elke dag voor mezelf, en nog steeds met heel veel plezier. Elke keer weer ervaar ik er vreugde in en leer ik nieuwe dingen over mezelf, boor ik diepere lagen aan. Het mooiste is wanneer ik die sprankeling ook bij mijn cursisten zie. Ik ben oprecht blij wanneer het me lukt om mijn plezier en vertrouwen in de wijsheid van de mandala's aan hen over te dragen.

 

Wat ik heerlijk vind is mensen met elkaar in contact brengen. Ik zorg ervoor dat er snel een open en vertrouwde sfeer ontstaat waarin er geen prestaties hoeven te worden geleverd. Daarom zijn mijn tekenlessen altijd warm, intiem en gezellig.

 

Helende werking van mandala’s

Mandala tekenen is niet alleen creatief en ontzettend leuk om te doen. Mijn ervaring is dat het tekenen van mandala’s ook helend kan werken bij verdriet of oude pijn. Het geeft (h)erkenning van gevoelens die mogelijk verstopt waren en nu gezien mogen worden. Ik heb gemerkt dat je daar zelf niets bijzonders voor hoeft te doen. Je hoeft het alleen maar te laten stromen, en je hand over het papier te laten glijden.

Je hoeft je niet te verantwoorden over je tekeningen. Wel kun je je vanuit zachte nieuwsgierigheid en betrokkenheid, openstellen voor de vraag: wat zegt deze tekening, de kleuren, mengingen, vormen en patronen nu over jou? Ook het bekijken van andermans tekeningen geeft inzicht, door de verschillen én overeenkomsten.

Daarom is er elke les een stiltemoment voor innerlijke reflectie op de tekeningen. En we ruimen tijd in om elkaars tekeningen te beschouwen.

 

Mandala's en meditatie

Een paar jaar geleden was ik op een stilteretraite in India. Daar bracht ik vier dagen in een complete intense stilte door. Dat was een prachtige ervaring die me nog dichter bij mezelf heeft gebracht.

Door dagelijks te mediteren kom ik bij een diepe rust in mijzelf, waar ook ik in het dagelijks leven niet makkelijk bij kan. Daar krijg ik antwoorden, daar komen de kleuren en vormen vandaan. En in deze innerlijke bron vind ik ook de inspiratie voor de workshops en cursussen die ik geef.

 

Achtergrond mandala tekendocente Kitty van Pel

Mijn eerste mandala tekencursussen volgde ik bij Greetje Molenaar, in haar tekencentrum 'De Ronde Kunst' in Schiedam. Daar kreeg ik zo de smaak te pakken dat ik hierna de driejarige opleiding bij Cochenille School voor het Creatieve Proces in Zutphen heb gedaan. Dat was een intensief proces waarin ik leerde werken met verschillende materialen. Ik heb daar vooral ervaren hoe creativiteit en bewustzijn samenhangen, en wat het helende effect van bijvoorbeeld tekenen en kleuren is op je ziel.

Om die ervaring te verdiepen ben ik vervolgens de vierjarige opleiding tot analytisch tekentherapeut gaan doen.

Ook heb ik een aantal chakratrainingen bij Anodea Judith gedaan, die heel veel weet over het belang van de chakra's en van de chakrapsychologie.

Omdat ik ook geïnteresseerd ben in de kunstzinnige kant van mandala's tekenen, heb ik een aantal masterclasses bij Lisa Borstlap en haar Instituut voor Klank en Vorm gevolgd. Zij bracht mij op het pad van de inspirerende ideeën van beeldend kunstenaars als Hundertwasser, Kandinsky en Escher.

 

Door de training bevrijdend inzicht heb ik me verdiept in mindfulness en compassie. Deze training heeft meditatie als basis. De ervaring die ik hiermee heb opgedaan gebruik ik in mijn lessen

 

In 2018 heb ik de opleiding 'Ritueel begeleiden' bij Het Moment afgerond. Ook in deze opleiding ging het over de kracht van symbolen en andere expressievormen. Ik leerde daar hoe rituelen helpen bij het vorm en inhoud geven aan veranderingsprocessen, zoals afscheid en andere belangrijke keerpunten in iemands leven.

www.waardevolvieren.nl

17021403.JPG